miercuri, 14 noiembrie 2007

Actualitatea românească

... sau cum au devenit românii romani/romi/ţigani





http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=522&Itemid=1

"Dacă denumirea ţiganilor în Europa este Zigeuner în germană, Gypsy în engleză, Gitan în franceză, Gitano în spaniolă, Cigány în maghiară, sau Zingaro în italiană, de ce am impune noi schimbarea oficială a cuvântului ţigan, când chiar majoritatea ţiganilor se gratulează cu acest apelativ? Dacă însă acesta pare să aibă conotaţii peiorative, solicităm, în spiritul bunei conlocuiri, să fim şi noi înţeleşi că nu vrem ca român să capete nuanţe similare. Aşadar propunem să fie adoptat un cuvânt intrat în circuitul internaţional prin intermediul limbii engleze: Gypsy. "

"Şi, dacă ne apucăm să hăcuim limba, ce ne vom face cu opere ca ^Ţiganiada^ lui Ion Budai Deleanu, ^La Ţigănci^ de Mircea Eliade sau ^Mica ţiganiadă^ a românilor frumosi şi furioşi care învie chiar şi din cenuşă… "

4 comentarii:

cati spunea...

Pai Ana, probabil se vor numi "Gypsyness", " La Gypsy" sau "Mica Gypsyness" .. Ok, asta chiar ar fi NASPA ... Am avea o limba de looseri care incet incet renunta sa se numeasca romana si se va numi " romanian " pentru ca mai tarziu sa fie integrata in "english".
Altceva vroiam sa spun insa. Oricum i-ai numi, tot tigani sunt, de etnie rroma si romanii incep sa fie vazuti de straini datorita mai mult lor, ca niste RRomani ... Dar sa nu generalizez, nu sunt toti "rai" . Nu vreau sa fiu acuzata de rasism...Nu cred ca as vrea sa vad parerea lui Adi la acest subiect :)). Frumoasa poza si controversat subiect...

Ana spunea...

eu chiar îl rog pe Adi să lase un comment...d-abia aştept să aflu şi părerea lui...:P

Adolescent_Club spunea...

Lumeeeeeeeee,
Frumoasă abordare, Oana (sic!)...
Dar...iubiţilor,vă rup urechile! nici măcar în glumă să nu mai folosiţi cuvintele ... incriminate!
Catty, te ... condamn (ha hi ho -mai ştii ce semnificaţii au aceste interjecţii?) ca de acum înainte să scrii ... "spilcuit", chiar "preţios", să cauţi şi să foloseşti cele mai curate şi frumoase cuvinte ...
Nu vom fi acuzaţi de rasism dacă nu vom mai folosi "anumite" cuvinte... Şi...ce-aveţi fraţilor, cu "Ţiganiada"? Oamenii ăia erau chiar simpatici! Parcă aşa aţi stabilit!

Adriyanos spunea...

Prefer sa ma abtin totusi, insa e clar ca nu suntem priviti bine in lume chiar datorita "etniilor". Daca nu se va/vor rezolva scandalul/scandalurile din diferite tari, vom deveni proscrisi.